Eenvoudige kippenbouillon

 

Kippenbouillon. Ach, wat kan ik zeggen... Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Zo heb ik in dit recept gekozen voor een heel simpele bouillon : Alleen de essentiële ingrediënten zitten er in, en de bereiding heb ik zo simpel mogelijk gehouden. Ja, ik weet, je kunt dit recept uitbreiden met een bouquet garni (mengsel van gedroogde kruiden in een zakje, zeg maar een soort kruidenbuiltje) en wat gesneden wortelen, bleekselderij, prei en selderij. Maar ik heb bewust gekozen voor de simpele aanpak.

Ook gebruik ik geen zout. Om de smaakstoffen uit de kip en de groenten te krijgen is het zout in dit recept niet nodig, en dus is het beter het weg te laten. Dan kun je bij toepassing van de bouillon in een gerecht veel beter het zoutniveau doseren.

Neem voor het maken van bouillon de tijd, maar bedenk tevens twee dingen :

  1. Als de bouillon op staat hoef je maar af en toe kort te roeren, dus je staat niet continu in de keuken of, als je in de keuken wilt staan, kun je bezig zijn met prepareren/bereiden van andere gerechten.
  2. Bouillon trekken, en daarna inkoken, geeft een heerlijke geur. En dat is zinnenprikkelend... Leuk voor de kok, maar zeker zo leuk voor de medebewoners/omgeving.

Lets' cook :

De ingrediënten voor circa 8 liter kookvocht = 4 liter bouillon :

  • 2 gezond gekweekte kippen, geplukt, ontdaan van ingewanden en gewassen, elke kip weegt daarna ongeveer een kilo
  • 2 kilo goed gewassen uien, dat is één kilo per kip
  • 4 laurierblaadjes, dat zijn twee blaadjes per kip
  • 2 gewassen bollen knoflook, dat is één bol per kip

Je kunt deze hoeveelheden zelf makkelijk aanpassen. Wil je bijvoorbeeld maar 2 liter bouillon, dan maak je 4 liter kookvocht (dat je later inkookt tot 2 liter bouillon). Je hebt dan maar 1 kip nodig, 1 kilo uien, 2 laurierblaadjes en 1 bol knoflook.


In de schil van de ui zitten natuurlijke kleurstoffen, die helpen de bouillon een mooi bruine kleur te krijgen. Wil je een heldere bouillon, laat de schillen dan weg, maar wil je een bruine bouillon, neem de schillen dan mee. Ik kies er voor om de schillen mee te nemen.

Snij de uien in kwarten.


De knoflook hoef je niet te pellen. Gewoon een paar keer met het mes er door zodat ze zodadelijk contact kunnen maken met het kookvocht.


In een flinke pan giet je voldoende water om de kippen twee duimen dik, zeg een centimeter of 5, onder water te krijgen.

Leg de kippen in de pan.

Kijk of je voldoende water hebt, voeg desnoods bij tot de kippen 5 centimeter onder water liggen.

Voeg de uien, de knoflook en de laurierblaadjes toe.

Roer het voorzichtig om zodat alle groenten water gepakt hebben.

Nu de deksel er op en het vuur aansteken. Gebruik een middelmatige vlam en breng het geheel aan de kook.

Bouillon mag niet stevig koken. Dus zodra het geheel aan de kook temper je het vuur en hou je de bouillon, met de deksel op de pan, tegen de kook aan. Roer om het uur om. De totale kooktijd is ook afhankelijk van de tijd die je zelf hebt. Echter, minimaal drie tot vier uur is nodig. Een extra uurtje of twee is geweldig. Ik kook het geheel zachtjes gedurende zes uur. Dan haal ik maximale smaak uit de kip en de uien...

Roer dus af en toe om. Bij kippebouillon heb je er veel minder last van dan bij runderbouillon : Schuim. Schuim ontstaat als het collageen (bindweefsel) in het vlees uit elkaar valt. Er vormen zich dan verbindingen die bitter kunnen smaken. Gelukkig komen die bovendrijven in de vorm van schuim. Schep dat weg. Maar, zoals gezegd, bij gevogelte heb je daar nauwelijks last van.

Zodra de bouillon is uitgetrokken verwijder je de vaste delen en zeef je de vloeistof.

Als je een heel fijne bouillon wilt hebben zeef je de bouillon door een doek. Dan kun je de bouillon heel mooi toepassen in gladde sauzen. Echter, omdat ik de bouillon ga gebruiken als basis voor een sterke kippensoep zeef ik hem niet door een doek.

De bouillon kun je sterker van smaak maken door hem in te koken. Dat doe je door de pan zonder deksel op middelmatig vuur te zetten. Waterdamp zal dan verdampen en de bouillon wordt geconcentreerder.

Een gemiddelde bouillon kook je in tot tweederde of de helft van het oorspronkelijk volume.

Koel de bouillon snel af door de pan in een wasbak met koud water te zetten. Roer de bouillon om en zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk de warme verliest. Want helaas, voor bacteriën is bouillon ontzettend aantrekkelijk. Zodra de bouillon is afgekoeld (dat moet je in 10 minuten lukken) kun je hem in bakjes gieten en invriezen voor later gebruik. Of je maakt er een heerlijke kippensoep van.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/