Cake (appelcake)

 

Cake is heerlijk voor bij de koffie of thee, maar kan ook prima als desert dienen. Kortom, een veelzijdig inzetbaar keukenprodukt.

De basis van cake is een deeg van gelijke gewichts-hoeveelheden zelfrijzend bakmeel, suiker, boter en eieren. Meng de suiker en de boter tot een mooie massa, voeg één voor één al roerende de eieren toe en daarna het meel erbij. Mengen en het deeg is klaar. Voor een vorm van 2 liter heb je 250 gram van elk nodig. Dat is totaal dus ongeveer 1 kilo. Tijdens het bakken zal dat rijzen tot circa 2 liter, ongeveer twee maal het startvolume. Je bakt de cake in 80 tot 90 minuten in een voorverwarmde oven van 140 graden (hetelucht) of 160 graden in een convectieoven.

Zo, dat was het dan. Simpel he?

Maar Aschwin zou Aschwin niet zijn als hij het recept niet stap-voor-stap uitlegt en laat zien. En dus toch foto's en verhaaltjes. En ik ben uitgegaan van het basisrecept dat ik heb gebruikt voor het maken van een smakelijke appelcake. De appels zijn op dit moment in seizoen, dus.... Bakken maar.

Nog even dit: In m'n tuin staat een appelboompje en daar heb ik één appel van kunnen oogsten. Lees hier het verhaal over die appel. De appel, samen met andere appels, gebruik ik voor de cake.

Dit zijn de ingrediënten voor het basisrecept:

  • 250 gram suiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram kippe eieren, dat zijn ongeveer 5 eieren grootte M
  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • een klein beetje zeezout

Als je geen weegschaaltje hebt neem je gewoon het pakje boter en gebruik je dat als maatgever. Neem net zo veel meel als het gewicht van het pakje boter. Met wat inzet kun je dat best wel op gevoel doen. Zo ook voor de suiker. En dan nog vijf eieren erbij. Komt echt wel goed. Gewoon effe kop erbij houden.


Voor een appelcake is het basisrecept aangevuld met appel:

Ik heb er ook limoen (links) bij gedaan omdat die zo heerlijk combineert met appel en je cake erg speciaal maakt. Je kunt ook de appel en de limoen weglaten en werken met kruiden als kruidnagel, foelie, nootmuskaat en kaneel. Vanillesuiker past ook erg goed. Laat je fantasie werken...


Dit is de appel van m'n appelboom, dus eigen oogst.

Om te weten hoeveel appels je nodig hebt neem je het lege bakblik en vul je de bodem met appels. Je ziet meteen al dat één appel echt te weinig is.

En dus komen er collega-appels van de groenteman bij:

Het bakblik is nu geheel gevuld met appel en dat is de maat: 4 appels.

Waarom de appels zo glimmen? Nou, ik heb ze goed gewassen met zeep en daarna goed droog gewreven. Appels worden professioneel gekweekt en om ze betaalbaar te houden worden ze gespoten met een waslaagje en pesticiden. De oogst is dan talrijker, maar de appel is wel voorzien van een laagje akelige stoffen. Die was je er met zeep af, en daarna goed spoelen. Opwrijven en klaar.


Weer terug naar het basisrecept: Ik laat zien hoe je het deeg maakt. Daarna komen de limoen en appels er bij. Maak je een gewone cake, dan kun je dat stuk dus overslaan.

In een kom meng ik de suiker, het zout en de boter tot een gladde massa.

Zie je, echt maar een klein beetje zout.

Als de massa glad is voeg je één voor één de eieren toe. Telkens nadat je een ei toevoegt goed doorroeren tot je weer een mooie massa hebt. De eiwitten zullen mooi verdeeld worden met de vetten van de boter en de zetmeel & koolhydraten van het meel. Het zout is de katalysator en door de overvloed aan koolhydraten in de suiker gaat het eiwit langzaam binden en wordt het sterker.

Er is nu een mooi gladde massa.


Als extraatje voeg ik limoen toe.

Was de limoen goed en daarna rasp je ongeveer de helft van de schil in het deeg. Rasp alleen de groene buitenkant en probeer het wit, dat daar onder zit, niet mee te nemen. Dat wit bevat veel pectine en wordt in de cake bitter.

De twee limoenen knijp of pers je uit: Het sap moet bij het deeg.

Meng de limoen raspsels en het sap door het deeg tot je weer een gladde substantie hebt.


Voeg meel toe. En hoewel ik geen fan ben van keukenhulpjes gebruik ik toch een meelverstuiver. Waarom ben ik geen fan van keukenhulpjes? Nou, vooraleerst omdat niet iedereen een compleet ingerichte keuken heeft. Ik probeer mijn recepten zo te maken dat je deze overal en met minimale middelen kunt maken. En dus geen staafmixer, food-processor, mixer, blender, magnetron, etc. Ik ben niet tegen het gebruik van die middelen, nee hoor. Sterker nog: Ik zou het deeg van dit cake-recept gewoon met de mixer mengen. Maar de essentie van m'n recepten zit ook in het reproduceerbare: En met de weinige keuken-materialen die ik gebruik zou iedereen het moeten kunnen namaken.

Je kunt meel gewoon zonder meelverstuiver toevoegen, maar met verstuiver kun je makkelijker mengen en krijg je een iets luchtiger deeg. Verder maakt het niet zo veel uit hoor. Je kunt ook uitwijken naar een zeef, maar dat is iets meer geklieder.

Het deeg is goed zodra het met flinke klonten van de lepel valt.


Tijd om het bakblik te beboteren.

Je kunt een kwastje gebruiken, maar met de hand gaat het ook hoor: Zorg er voor dat je het bakblik van binnen voorziet van een boterlaagje.

Voeg wat bloem toe om zo de binnenkant van een meellaagje te voorzien.

Beweeg het blik rond en laat het meel mooi aan de boter plakken.

Klop overtollig meel af.

Klaar.


En nu de appels. Snij ze in mooie partjes en verwijder het klokhuis.

Wist je trouwens dat in de pit van de appel een giftige stof zit? Cyanide. Blauwzuur.
Bij grote hoeveelheden, een handvol pitten, kun je hier zeer ziek van worden. Of zelfs sterven.
Nu zul je, door de pitten mee te verwerken, niet snel die hoeveelheid bereiken. Maar toch. Ze zijn gewoon niet goed voor je en doe ze weg.


De cake kan opgemaakt worden.

Een laagje deeg op de bodem van het blik.

Prik er de helft van de appels in.

Weer een laagje deeg.

En nu de rest van de appels er in.

En dan het toplaagje deeg.

Strijk het toplaagje mooi glad af.

En dan de oven in.

Na 80 tot 90 minuten zou de cake gaar moeten zijn. Als je er met een saté-prikker in prikt moet deze droog blijven. Dan is hij gaar. Droog wil zeggen dat hij wel nat wordt van de boter, maar er blijft geen deeg aan kleven.

Haal de cake uit de oven en leg deze, in het blik, omgekeerd op een keukenrooster. Dan kan hij mooi ademen. Laat hem 10 tot 15 minuten zo liggen.

Dan kan het blik er af.

Na 10 minuten weer het blik er op. Dan blijft de cake mooi "nat".

Laat de cake afkoelen. Na één tot twee uur kun je serveren. Of bewaar hem voor later op de dag of de dag erna.

Mmmmm. Errug lekkur.....


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/